Halo 3 monitor

object width="300" height="250">

Πέμπτη, Απριλίου 30, 2009

Technology class term 3 project (Greek)





ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΤΗΣ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΡΟΣΙΑΣ
ΓΙΑΝΝΗ ΣΦΑΕΛΟΥ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ
2. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
3. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ
4. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
5. ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
6. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
 
Ο τρόπος µε τον οποίο χρησιμοποιούνται τα τεχνολογικά επιτεύγματα στην παραγωγική διαδικασία έχει επιδράσει αρνητικά τα εργασιακά δεδομένα. Τα τελειοποιημένα τεχνολογικά μέσα, στο πλαίσιο της εκβιομηχάνισης της εργασίας, μπορούν να αντικαταστήσουν το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό, αυξάνοντας έτσι δραματικά τα ποσοστά ανεργίας. Συγκεκριμένα, η εξειδίκευση για την οποία ευθύνεται η τεχνολογία, τυποποίησε και μηχανοποίησε την εργασία σε τέτοιο βαθμό µε αποτέλεσμα να οδηγήσει στην αλλοτρίωση. Ο άνθρωπος δεν αντλεί πλέον απ’ την εργασία του το αίσθημα της χαράς της δημιουργικότητας, καθώς την αντιλαμβάνεται ως ένα μέσο καταπίεσης και εξαναγκασμού. Αυτό στερεί από τον άνθρωπο τη δυνατότητα για ποιότητα ζωής μια και τον απομακρύνει από καθετί γόνιμο και δημιουργικό.
Από την άλλη πλευρά όμως με την εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας σε τομείς που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν , όπως για παράδειγμα οι επικοινωνίες (κινητή τηλεφωνία, ψηφιακή τηλεόραση κλπ).
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η τεχνολογική εξέλιξη έχει επιδράσει μέχρι τώρα αρνητικά σε αρκετούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και ιδιαίτερα καταστροφικά στη σχέση του ανθρώπου µε τη φύση. Παράλληλα όμως παρέχει τις δυνατότητες να εξαλειφθούν οι αρνητικές συνέπειες που επιφέρει, πχ στο περιβάλλον, προσφέροντας στον άνθρωπο τα μέσα, για να το προστατέψει αποτελεσματικά.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την ΓΣΕΕ ένας στους τέσσερις νέους στη χώρα μας είναι χωρίς δουλειά. Πρόκειται για 190.000 νέους οι οποίοι περιμένουν τρία ή και περισσότερα χρόνια μέχρι να βρουν απασχόληση. Η αναζήτηση για ορισμένους, μάλιστα, είναι ακόμη πιο δύσκολη, αφού δύο στους δέκα δεν θα βρουν δουλειά ούτε ύστερα από πέντε χρόνια. Αλλά και όσοι τυχεροί βρουν, τελικά, μία θέση εργασίας, δεν θα μείνουν απαραίτητα ευχαριστημένοι: Τέσσερις στους δέκα θα απασχοληθούν σε άλλο αντικείμενο απ' αυτό που έψαχναν ή επιθυμούσαν, ενώ αρκετοί (16,5% του συνόλου) θα βρουν δουλειά προσωρινή.Οι Έλληνες ηλικίας μέχρι 24 ετών έρχονται αντιμέτωποι με ένα τρομακτικό ποσοστό ανεργίας που φτάνει στο 26,5%,το οποίο είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ανεργία πλήττει περισσότερο τους Έλληνες απ' όσο τους ανειδίκευτους οικονομικούς μετανάστες, καθώς οι επιχειρήσεις αδυνατούν να απορροφήσουν τους εκπαιδευμένους -και άρα ακριβούς εργαζόμενους. Το πρόβλημα είναι ακόμη οξύτερο για τις νέες γυναίκες: το ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες μέχρι 24 ετών φτάνει στο 35,2%. Στους λίγο μεγαλύτερους (25-29 ετών) το ποσοστό των ανέργων ξεπερνά το 15%, ειδικά δε στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας εκτινάσσεται στο 22%.
Στον αριθμό των 190.000 ανέργων νέων στη χώρα μας, δεν περιλαμβάνονται όσοι εργάζονται μέσω των επιδοτούμενων προγραμμάτων απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε προσωρινή θέση εργασίας. Ένα άλλο πρόβλημα της ελληνικής αγοράς εργασίας είναι ότι οι νέοι άνεργοι πρέπει να περιμένουν πολύ καιρό μέχρι να βρουν δουλειά.Κατά μέσο όρο, στην ευρωζώνη το 16% των ανέργων είναι «νέοι», σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι υπό ένταξη χώρες έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας: στη Βουλγαρία πρώτη φορά αναζητεί μια θέση εργασίας το 22% των ανέργων και στη Ρουμανία το 35%, ενώ στη Δανία αντίστοιχο πρόβλημα έχει μόνο το 5,8% του συνόλου. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, σε πολλά κράτη σε ένα μήνα από τη στιγμή που οι νέοι αποφοιτούν, όλοι σχεδόν απορροφώνται από την αγορά: απομένει να αναζητεί μια θέση απασχόλησης μόνο το 7,8% στην Ιρλανδία, το 6,2% στην Ολλανδία και το 33% στην Ισπανία. Την ίδια στιγμή στη χώρα μας και ύστερα από έναν μήνα αναζήτησης, δεν μπορεί να βρει δουλειά το 42,7% των ενδιαφερομένων.
 
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ
 
Η εισαγωγή της τεχνολογίας επηρεάζει το σχεδιασμό των θέσεων εργασίας και τη ζήτηση για δεξιότητες. Μακροπρόθεσμα, η τεχνολογία αυξάνει την παραγωγικότητα και προωθεί την ανάπτυξη. Είτε λοιπόν άμεσα εφαρμοσμένη στην παραγωγή είτε ενσωματωμένη σε προϊόντα η τεχνολογία δεν φταίει για τις δουλειές που χάνονται μακροπρόθεσμα. Δεν παύει όμως να επιταχύνει τον ρυθμό με τον οποίο καταστρέφονται και δημιουργούνται θέσεις εργασίας, να επανακαθορίζει τις απαιτούμενες νέες δεξιότητες και να απαξιώνει άλλες. Άρα, ενώ η φράση "φταίει η νέα τεχνολογία" είναι αναληθής, η εισαγωγή της σε μια οικονομία που είναι ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της δεν είναι ουδέτερη.
Οι νέες μέθοδοι παραγωγής έχουν αναμφισβήτητα αρνητικές επιπτώσεις στο εργατικό δυναμικό. Εργαζόμενοι µε δεξιότητες των οποίων η ζήτηση μειώνεται και όσοι εργάζονται σε τομείς οι οποίοι συρρικνώνονται λόγω της συνεχούς τεχνολογικής εξέλιξης βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία. Παράλληλα, η ανάπτυξη αποδοτικότερων μεθόδων παραγωγής και νέων προϊόντων συνοδεύει τη διαδικασία των διαρθρωτικών αλλαγών και ενισχύει την εμφάνιση νέων τομέων δραστηριότητας που παρέχουν νέες ευκαιρίες εργασίας, έτσι ώστε συνολικά η απασχόληση να αυξάνεται παράλληλα µε την ραγδαία εξέλιξη των τεχνολογιών. Είναι απαραίτητο συνεπώς η αύξηση της παραγωγικότητας από την εφαρμογή των νέων
τεχνολογιών να συμβαδίσει µε την ταυτόχρονη ανάπτυξη της αγοράς, έτσι ώστε να έχει σαν επακόλουθο τη συνολική αύξηση των θέσεων εργασίας.
 
 
 
 
 
 
 
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Κάθε χρόνο, 10% του συνόλου των θέσεων εργασίας εξαφανίζεται και αντικαθίσταται από νέες, σε νέες επιχειρήσεις, που απαιτούν νέα ειδικευμένα επαγγελματικά προσόντα. Μέχρι τώρα οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας έχουν αυξήσει την απασχόληση κυρίως στον τριτογενή τοµέα των υπηρεσιών και στα άτομα µε υψηλές
ειδικότητες, ενώ παρατηρείται μείωση στο δευτερογενή τοµέα και στους εργαζόμενους µε χαμηλές δεξιότητες. Οι επιχειρήσεις και οι κλάδοι µε την περισσότερο καινοτόμο συμπεριφορά παρουσιάζουν παραγωγικότητα και αύξηση της απασχόλησης άνω του μέσου όρου. Επιχειρήσεις µε μεγαλύτερη τεχνογνωσία υποσκελίζουν συστηματικά άλλες επιχειρήσεις. Άτομα µε περισσότερη τεχνογνωσία και δεξιότητες καταλαμβάνουν καλύτερα αµειβόµενες θέσεις απασχόλησης.
Οι νέες τεχνολογίες αγγίζουν όλους τους τομείς της οικονομίας και µμεταβάλλουν τα πρότυπα των προσόντων σε µμεγάλο αριθμό επαγγελμάτων. Η εμπειρία δείχνει ότι πολιτικές που εστιάζονται αποκλειστικά στη διαφύλαξη θέσεων εργασίας σε επαγγέλματα που δεν έχουν πέραση καθυστερούν σοβαρά την ανανέωση του βιομηχανικού ιστού µε αρνητικές συνέπειες για τις υγιείς επιχειρήσεις και την απασχόληση.
Ίσως η πλέον ορατή επίδραση των νέων τεχνολογιών στην αγορά εργασίας αφορά τη μείωση της ζήτησης για εργαζομένους µε χαμηλές δεξιότητες. Αυτή η έμφαση στις δεξιότητες δημιουργεί την ανάγκη για νέα προγράµµατα κατάρτισης και δια βίου μάθησης. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και χρηματοδότηση των προγραµµάτων κατάρτισης πρέπει να παίξει και ο ιδιωτικός τοµέας, ο οποίος μπορεί να προσαρμόσει καλύτερα τα προγράµµατα στις πραγματικές του ανάγκες.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές των αλλαγών στην αγορά εργασίας είναι η αυξανόμενη χρήση της τηλε-εργασίας. Οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας δίνουν τη δυνατότητα σε πολλούς εργαζόμενους να εργαστούν από το σπίτι τους ή από άλλο χώρο σε απόσταση από τον συνήθη χώρο εργασίας τους, µε τη βοήθεια ενός υπολογιστή και μίας τηλεφωνικής σύνδεσης. Η τηλε-εργασία μπορεί επίσης να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Κίνδυνοι που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη είναι η εξαφάνιση των συλλογικών µμορφών εργασίας, ο προσωρινός χαρακτήρας της εργασίας, η διαίρεση του εργατικού δυναμικού ανάμεσα σε έναν πυρήνα καλά αµειβοµένων εργαζομένων µε σίγουρες θέσεις εργασίας και σε ένα φλοιό κακοπληρωμένων και ανασφαλών εργαζομένων. Επίσης σημαντικός κίνδυνος είναι η δημιουργία ενός αισθήματος αποξένωσης από κοινωνικές
διαδικασίες σε εργαζομένους οι οποίοι συστηματικά εργάζονται αποκοµµένοι από τον επαγγελματικό τους περίγυρο.
 
 
 
 
 
 
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Επομένως η τεχνολογία δεν ευθύνεται αποκλειστικά για την ύπαρξη της ανεργίας. Η κοινωνία συνεχώς αναπτύσσεται και εξελίσσεται. Όμως η ανάπτυξη αυτή πρέπει να γίνεται με γνώμονα τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες. Οι πολλές δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες στον άνθρωπο δεν σημαίνουν ότι βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής του. Οι θέσεις εργασίας θα μειώνονται όσο στόχος είναι το κέρδος και όχι η πραγματική ευημερία του λαού.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ – Ν. Θ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ- Θ. ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – Θ. ΠΑΠΑΗΛΙΑΣ
Βλέπω τον σημερινό κόσμο- ΟΕΔΒ
www. τεχνολογια. gr
www.oaed.gr
www.ypepth.gr
www.google.gr
 
 
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

I would like to exchange links with your site wwwgalaxygames.blogspot.com
Is this possible?